Option 3 : Friday

19th July 1776 → (1775 years + Period from 1st Jan 1776 to 16th July 1776)

Counting of odd days:

**Step 1:**

1600 years have 0 odd day (a century leap year).

100 years have 5 odd days.

75 years = (18 leap years + 57 ordinary years) → [(18 x 2) + (57 x 1)] = 93 (13 weeks + 2 days) = 2 odd days

Therefore, 1775 years have (0 + 5 + 2) odd days = 7 odd days = 0 odd day.

**Step 2:**

Note that 1776 is a leap year.

No. of odd days from 1^{st} Jan 1776 to 19^{th} July 1776 = 31 + 29 + 31 + 30 + 31 + 30 + 19 = 201 days = (28 weeks + 5 days)

Total number of odd days = (0 + 5) = 5.

No. of odd days |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |

Weekday |
Sunday |
Monday |
Tuesday |
Wednesday |
Thursday |
Friday |
Saturday |

5 corresponds to Friday.

Hence, 19^{th} July 1776 was a Friday.